... beszélgettünk


2012. március 28-án

Találkozásunk indító gondolata a sikeres iskolakezdés volt, amit eleinte követtünk, közben el-elkanyarodtunk végül teljesen másról beszélgettünk.

Dr. Tóth Éva életvezetési tanácsadóval (meghívott vendégünkkel) legelőször a jogszabályi hátteret boncolgattunk, hogy a paragrafusok szerint melyik gyerek mehet iskolába és melyik nem. Nem részletezném, mert az iskolai beiratkozás felhívásából és az alatta levő megjegyzésből ez elég pontosan kiderül.
Sokkal fontosabb, hogy a gyermek csak akkor lehet iskolaérett, ha testileg és szellemileg, tehát biológiai és pszichológiai szempontból is életkorának megfelelően fejlett.

A biológiai feltételek közül az egyik legfontosabb: a testi fejlettség.

  • Hat éves korára egy átlagos gyermek kb. 120-130 cm magas, és 20-22 kg súlyú. Alakváltozás figyelhető meg. Eltűnik a kisgyermekre jellemző pocak, teste megnyúlik, karcsúbb lesz. Emellett fontos a jó egészségi állapot, jó fizikai erőnlét, az iskolatáska cipelése miatt.
  • Megkezdődik a fogváltás, az első tejfogak kihullnak, megjelennek a maradandó fogak.
  • A kéztő és az ujjpercek csontosodása erősen megindul. A jobb illetve balkezesség egyértelműen felismerhető, mert a nem megfelelő kézzel történő írástanulás nehezíti az írás, olvasás elsajátítását, súlyosabb esetben beszédzavarhoz, személyiségzavarhoz vezet.

A pszichológiai feltételek közül fontos a

  • kiegyensúlyozott magatartás önmaga fékezésére és irányítására (le tud mondani az azonnali vágyteljesítésről).
  • Az óvodában kialakított feladat- és szabálytudat is nélkülözhetetlen számára, mert el kell fogadni a tanító utasításait, be kell tartani az iskolai élet szabályait.
  • Az iskolaérett gyermekre jellemző még a monotóniatűrés. Ez az unalmas, egyhangú feladatok elvégzéséhez szükséges.
  • Az iskola továbbá elvárja azt is, hogy a gyermek közösségben oktatható és nevelhető legyen, hiszen a tanító nem egyenként, hanem egy egész osztályt tanít. Az osztatlan figyelem ritkán megvalósítható!

Persze fentiek csak itt sorakoznak ilyen szépen, gondolatjelekkel. Akkor, ott, megbeszéltük, „kiveséztük” őket, ahogy a helyes táplálkozás, a testmozgás és nem utolsó sorban a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás fontosságát is megtárgyaltuk.

Téma volt a feladatlapok, foglalkoztató füzetek használata is. Kiderült, hogy „nem bírjuk ki”. Így-úgy, de előkerülnek, a különböző „fejlesztő” füzetek. Ki az írást gyakoroltatja, ki a matematikát, PEDIG jobb lenne, ha teljesen mellőznénk őket, meghagyva az óvoda utolsó évét, annak amire való. A minőségi együtt töltött időnek. Amiben ott a játék, hogy a gyermek elsajátítsa a szabálykövetés, a feladattudat és az önkontroll képességét. Hogy egy csapat részeként megtapasztalja az azonnali vágyteljesítésről való lemondást. És ott a beszélgetés. Hiszen a beszéd már az óvodás korban is a legfontosabb kifejezőeszközük. A beszéd révén tud a gyermek kapcsolatokat létrehozni, így szerzi meg ismereteit, ennek segítségével tudja kifejezni gondolatait és érzelmeit. Az iskoláskorban pedig még fontosabbá válik. A tanulásnak ez az egyik alapfeltétele.

A végkövetkeztetésünk az lett, csak akkor feladatlapozzunk, ha mi is részt veszünk benne, ha egyfajta közös játékunk ez ÉS azt még véletlenül se tegyük, hogy óvoda után, napi rendszerességgel leültetjük melléjük a gyerekünket.

Találgattuk, hogy mi várhat ránk, mire számíthatunk. Dr. Tóth Éva ebben is a segítségünkre volt. Elmondása szerint:
Ősztől, kezdődik az iskola, ami nagyon izgalmas.
kb. a 6. héttől, amikor rájön a csemeténk, hogy ez már mindig így lesz várhatóan „utálom az iskolát”.
2-3 hét után lecseng. Szülői támogatással és a tanító nénivel együtt a sikerélmények hatására, jó esetben újra jól érzi majd magát.

Záró gondolatként, pedig érdemes elgondolkodnunk, hogy mi, hogy viszonyulunk a munkába járáshoz?
Ugyanis, a gyerekeink mintát követnek! :)